Styrketræningsprogram for begyndere

Leder du efter et styrketræningsprogram for begyndere?

Så er du landet på den rigtige side. I denne artikel vil vi guide dig gennem fitnessjunglen og lære dig alt, hvad du behøver for at komme sikkert igennem den første måned med styrketræning.

Denne artikel er ment som en komplet guide til styrketræning for begyndere. Læs den godt igennem før du begynder at styrketræne. (Lad være med at være kamikazepiloten, der bare giver den fuld gas på den fitnessmaskine, der står tættest. Det er en sikker vej til skader og kedelig træning!)

Okay, lad os give dig et overblik over, hvad denne artikel indeholder:

Først vil vi lige bruge to linjer på at ønske dig tillykke.

Hvis du læser dette, så har du allerede taget det første (og vigtigste) skridt mod et sundere liv. Vi husker alle dengang, vi selv tog det skridt, som du lige har taget. Man ting kan man fortryde her i livet, men vi har aldrig fortrudt at vi har gjort styrketræning til en fast del af vores hverdag!

Godt, lad os så komme i gang.

Første møde med fitnesscenteret

Har du aldrig sat dine ben i et fitnesscenter før?

Fitnesscenteret kan virke som et skræmmende sted for begyndere, der ikke er vant til at løfte vægte. Faktisk, så tror jeg at dette holder mange fra helt at begynde med at styrketræne.

Ser jeg dum ud? Laver jeg øvelsen forkert? Hvad hvis jeg møder nogen, jeg kender? Griner bodybuilder-typerne af mig bag min ryg?

Bare rolig! Selvom det første møde med fitnesscenteret godt kan virke skræmmende, så er der ingenting at frygte. Jeg vil altid have større respekt for familiefaderen, der lige er begyndt at styrketræne (med fuldtidsarbejde og to børn) end for bodybuilderen, der bænker 130 kg på en dårlig dag, fordi han er nede i ‘fitten’ to gange dagligt.

Det sværeste er starten, så fuld respekt herfra.

Opvarmning for begyndere

En vigtig del af et styrketræningsprogram for begyndere, er opvarmningen.

Er der en ting bodybuildere, styrkeløftere og fitnessinstruktørerne er enige om, så er det at opvarmning er vigtigt (især hvis du er nybegynder!)

Du har fået en gratis prøvetime i fitnesscenteret og er klar til at træne. Hvad nu?

Start med at få pulsen op. Jeg foretrækker at cykle eller ro i 10-12 minutter for at få varmet alle mine muskler op. Er du mere til løb, cross-trainer eller stepmaskine, så er det også helt o.k.

TIP: Jeg plejer at varme op indtil svedperlerne dukker frem på min pande. Så ved jeg, at min kropstemperatur er ved at være på det rette sted. Jeg vil dog anbefale dig at opvarme i min. 10 min (nogle sveder jo hurtigere end andre).

Efter cadio-opvarmningen så går vi over til den øvelsesspecifikke opvarmning. Udfør to øvelsessæt på halvt blus inden hver styrketræningsøvelse.

Lad os give dig et eksempel.

Hvis dit begynder-styrketræningsprogram fortæller dig, at du skal lave 10 gentagelser i bænkpres med 50 kg, så skal dit opvarmningssæt se sådan ud:

5 gentagelser med 25 kg. (halvdelen af 10 gentagelser og halvdelen af 50 kg).

Nemt ikke? Og sådan forsætter du hver gang du kommer til en ny øvelse i dit styrketræningsprogram.

4 ugers styrketræningsprogram for begyndere

Vær opmærksom på, at dette 4 ugers basisprogram er designet til begyndere, der ikke tidligere har trænet struktureret. Dette træningsprogram for begyndere indeholder mange øvelser, der er lette at udføre, men samtidig effektive og ikke kræver meget teknik. Alle øvelserne er nøje udvalgt for at give dig et godt træningsprogram, der bygger et solidt fundament for din styrketræning.

Programmet er velstruktureret og indeholder forskellige øvelser, der arbejder med både egen kropsvægt og tungere vægte. Selvom vi normalt ikke anbefaler fitnessmaskiner, er de inkluderet i dette program for begyndere, da de kan hjælpe med at introducere dig til specifikke øvelser og øget muskelmasse.

Styrketræningsprogrammet for begyndere fokuserer på 3 ugentlige træningspas og forudsætter, at du har adgang til et fitnesscenter. Programmet er et fullbody-program, der både indeholder store basisøvelser med frie vægte, egen kropsvægt og fitnessmaskiner.

Hvis du ønsker en mere omfattende træningsoplevelse, anbefaler vi at investere i vores 6 måneders træningspakke. Her får du et professionelt begynderprogram, hvor vi guider dig igennem de næste 6 måneder. Vi viser dig præcis, hvordan du skal træne for at gå fra ‘begynder til strandløve’ (eller badenymfe, hvis du er en lady). Programmet er krydret med sjove udfordringer, hvileuger, PEAK-uger og meget mere. Køb det her.

Denne 4 ugers træningsplan kan anvendes som en god start på din træning og vil give dig mulighed for at lære og mestre samme øvelser, inden du eventuelt skifter til et mere avanceret program.

Mandag:

Onsdag:

Fredag:

Godt arbejde! Gentag nu programmet.

Resultat efter 4 uger

Kan jeg forvente at se resultater allerede efter 4 uger?

JA! Din krop er nu begyndt at vænne sig til belastningen og udvikle sig. Du vil opleve at få mere energi, bedre koordination, tabe dig 0,5-2 kg og øge din generelle muskelstyrke.

Men træerne vokser ikke ind i himlen.

Lad mig være ærlig overfor dig. Hvis du er nybegynder, så vil du formentlig ikke tage muskelmasse på det første måned. Det er bare umuligt, selvom der findes et hav af træningsprogrammer, der netop lover dig dette.

Dette betyder dog ikke, at styrketræningen er spildt.

Du har nemlig skabt fundamentet til at opbygge en muskuløs drømmekrop. Det er dette mål, vi kommer til at arbejde med over de næste par måneder! Så spænd sikkerhedsselen – rejsen er først lige begyndt.

PS: Jeg vil kun anbefale dig at følge dette begynder-styrketræningsprogram i 4 uger. Dine muskler er nu ved at vænne sig til træningen, hvorfor det er på tide finde på noget nyt. Noget nyt betyder ofte tungere vægte!

Færdig. Men hvad skal der ske nu?

Super godt gået. Du er igennem den første (og hårdeste) måned!

Kan du mærke det? Har du det ikke allerede bedre med dig selv? Du kan måske allerede passe dine gamle cowboybukser og lave 30 armbøjninger uden pause?

Jep, men hvad så nu?

Det er nu, du skal bevise, at du virkelig ønsker dig en muskuløs og atletisk krop. Over de næste par måneder kommer du til at kæmpe og svede, men husk på, at alle kan gøre det!

Jeg tror på, at alle (uden undtagelse) kan få en krop som en fitnessmodel. Det kræver bare et sjovt styrketræningsprogram, der holder dig motiveret og målrettet.

Programmet skal være som en julekalender, hvor du ikke kan lade være med lige at tjekke, hvordan næste uges træning ser ud.

Klar, parat, start.

Fortsæt din træning ved at vælge en af de to muligheder:

Uanset hvad du vælger, så er du altid velkommen til at skrive til mig, hvis du har spørgsmål til vores træningsprogram.

Repetition: Derfor skal du følge et program

Som begynder inden for styrketræning kan det være svært at vide, hvor man skal starte. Der findes utallige øvelser, og det kan være overvældende at finde ud af, hvilke der er bedst for dig.

Et godt træningsprogram for begyndere er afgørende for at sikre, at du får mest muligt ud af din træning og opnår gode resultater.

I dette afsnit vil vi forklare, hvorfor det er vigtigt for begyndere at følge et træningsprogram i styrketræning og hvilke fordele det medfører. Se det som en sidste repetition (eller lektie om du vil), inden du kaster dig ud i din nyfundne livsstil

 

 

 


træningsprogram

Subscribe
Notify of
guest
27 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
John Hansen
John Hansen
11 years ago

Hej Tue.

Rigtig god artikel. Kan jeres træningsprogram bruges i alle fitnesscentre?

Mvh. John Hansen (Overvejer at købe jeres fulde pakke)

simon
simon
11 years ago
Reply to  Mathias J

hvor længe tager det at få en muskuløs krop, hvis man idag vejer 85 kg og er 182 cm høj, samt en fedtprocent på omkring 20% (vurderet ud fra det billeder der ligger på jeres facebookgruppe?)

Jakob
Jakob
11 years ago

hej. kan man bruge dette træningsprogram vis man er en knægt på 23 der vejer 65 og er 1.80 høj?

Bianca
Bianca
10 years ago

Hej Tue. Er dette trænings program for begyndere også beregnet til kvinder ??? Eller er det mest til mænd ? Mvh bianca

Nikolaj
Nikolaj
9 years ago

Hej Tue, først og fremmest rigtig god artikel.
Der er bare noget jeg ikke forstår.
Fx når du skriver 3×10 reps hvad betyder det så?
Og Hvordan ved man hvor mange kilo man skal bruge til fx bænkpres?
Ellers synes jeg det er en meget god artikel!! 🙂

Mvh Nikolaj

Laura
Laura
9 years ago

Hej Tue

Kan dette træningsprogram bruges i mere end 4 uger? Altså hvis jeg synes det er mest overskueligt at fortsætte med dette program, er det så muligt? Eller vil der så ikke kunne ses resultater på min krop? 🙂

Mvh

Laura

Jonas
Jonas
8 years ago

Hej Tue

Har været vant til at træne meget, men for et års tid siden pådrog jeg mig en skade, det betød jeg har været ude i en længere periode. Jeg har nu været i gang med at træne i 2-3 måneder, men må hele tiden stoppe efter 1-1,5 uges tid da jeg får nogle små skader rundt omkring.
Jeg køre 2 split. Mandag, tirsdag og torsdag, fredag, samt løb 3 gange ugentligt.
så mit spørgsmål er om jeg træner for hårdt fra start, altså om det ville være en god ide at starte på dette program?

Mvh Jonas

Christian B
Christian B
8 years ago

Hej Tue
Kan dette træningsprogram bruges til 15 årlige drenge?
Måske lidt for tyk? 🙂
Fed artiklen

Jesper
Jesper
8 years ago

Hej Tue.

Kan det godt passe at I ikke har øvelserne i jeres øvelsesbibliotek eller hedder de noget andet derinde.

Hilsen Jesper

Martin Holmgaard
Martin Holmgaard
8 years ago

Hej Tue

Jeg er i dag begyndt på det 6-måneders program og jeg må sige det er virkelig godt og overskueligt!
Jeg vil dog lige spørge om et par ting:
Jeg vil gerne træne 4 gange om ugen. Hvordan regulerer jeg mit program efter det eller er det en dårlig ide?
Og så til kosten. Jeg synes virkelig det er meget mad jeg skal spise. Jeg blev simpelthen nødt til at springe et måltid over, da jeg var stopmæt. Skal jeg alligevel bare spise for at gøre det mest optimalt?

Mvh Martin

Frederik Kristensen
Frederik Kristensen
8 years ago

Hej Tue.
Er der ikke noget bestemt antal kilo på de forskellige øvelser?
Rigtig god artikel 🙂

Mvh. Frederik

Tanja
Tanja
8 years ago

Hvor mange kg man skal tage i øvelserne er helt individuelt alt efter hvem man er. Du skal have så mange kg på i hver øvelse, at du kan klare 3 sæt af 10-12 gentagelser hvor du kun med nød og næppe kan klare de sidste par gentagelser i det 3. Sæt. Du skal selvfølgelig kunne gennemføre øvelserne med en ordentlig teknik – hellere for få kg i starten til man har fat i teknikken.

Vh Tanja

Jeppe Schyum
Jeppe Schyum
8 years ago
Reply to  Tanja

Du har helt ret Tanja. Det første stykke tid, er det virkelig vigtigt med teknikken frem for hvor mange kilo der bliver løftet. Det lønner sig i sidste ende at have styr på teknikken.

Venlig Hilsen Jeppe

ali
ali
7 years ago

hej tue har lige købt træningsprogram til 6 mdr men har mange spørgesmål kan jeg få din mb nr så vi kan snak om det? vh ali

Jacob
Jacob
7 years ago

Hej Tue.

Hvordan ved man om den styrketræning man udøver virker ?
Er ømhed i 1-2 dage et godt tegn?

Har nemlig taget en øvelse til ben, ryg, skulder, arme, mave og bryst. Alle med 4 sæt og 8-12 gentagelser. Dette tager cirka en time med opvarmning og jeg føler mig rimlig udkørt efter træningen og jeg er øm 1-2 dage efter.

Søren Pedersen
Søren Pedersen
7 years ago

Hej Tue!
To spørgsmål:
For det første så døjer jeg med mine knæ, så jeg har lidt problemer med lunges. Derfor har jeg indtil videre erstattet disse med squats. Er dette en fin erstatning, eller andre bud?

For det andet: Jeg har fundet en del forskellige bud på hvad “Triceps Pres” dækker over. Den ene involverer at sidde/ligge på en madras med ryggen nedad, og så nærmest lave omvendte armbøjninger, imens den anden involverer at sidde lodret, og så løfte en vægt op og ned bag nakken m. begge hænder. Kan du klargører hvilken der er tale om (hvis ikke en tredje?)
Tak på forhånd!

Gratis træningsprogram?

Større muskler, lavere fedtprocent og en pænere krop. What’s not to like?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores gratis træningsprogram med det samme.