Fullbody eller split program?

Endelig! Du er begyndt at træne i et fitnesscenter. Du har taget et valg, hvad enten du ønsker at komme i bedre form, tabe et par kilo, eller have en større og flottere krop.

En af de næste ting du skal tage stilling til er, om du vil følge et fullbody program eller et split program.

Okay, lad os se på fordele og ulemper ved de to forskellige styrketræningsprogrammer.

Fullbody eller split program? Resultatet tæller!

Du går ikke i et center for at spilde tiden. Du er der for at få resultater!

Lær centeret, maskiner, vægte og øvelserne at kende i en kort periode, få styr på din kost, og beslut dig så for om du vil træne efter et fullbody program eller et split program.

Vælger du et fullbody program, træner du alle de store muskler hver gang du træner. Med et split program, deles de store muskelgrupperne op i 2-4 dele (split), og træner forskellige muskler hver gang du er i centeret.

Brug tiden fornuftigt

Personligt bruger jeg et fullbody program.

Jeg kan nøjes med 3 træninger om ugen, hvor jeg træner ca fra 40-60 min. Andre nøjes med 2 ture om ugen, men jeg foretrækker 3 træningspas hver uge.

Skulle jeg skifte til et split program, skulle jeg af sted 5-6 gange om ugen og træne ca. 35-60 minutter. Så simpel matematik fortæller mig, at jeg bruger mindre tid på min træning med et fullbody program, og så sparer jeg oven i købet nogle ture frem og tilbage til centeret.

Hvad er mest effektivt? Et fullbody eller et split program?

Der er delte meninger. Men som nybegynder bør du koncentrere dig om at få struktur på din træning og kost, og ikke gøre tingene sværere end de er. Det er øvelserne der giver resultater, og et godt fullbody program, der bliver fulgt tre gange om ugen, vil uden tvivl give en begynder (eller øvet, for den sags skyld) fantastiske resultater hurtigt.

Din krop skal have brændstof gennem kosten, stimuleres gennem øvelserne og så skal den have hvile mellem dine træningspas. Et split program kan nemt blive meget indgribende i din hverdag. Du skal af sted oftere, du skal tilpasse dine måltider i højere grad end hvis du vælger et fullbody program.

Jeg har set et utal af undersøgelser der peger i begge retninger med hensyn til effektiviteten på et fullbody program vs. split program. Mon ikke sandheden er at de er nogenlunde lige gode, hvis vi kun kigger på effekt?

Så hvorfor gøre det mere besværligt end nødvendigt?

Et fullbody program giver dig færre træningsdage af lidt længere varighed, hvor du med et split program skal af sted dobbelt så mange dage i løbet af uge.

Da split programmet – modsat fullbody programmet – oftest kun aktiverer hver muskelgruppe en gang om ugen, så er der behov for, at muskelgruppen arbejdes helt i bund. Dette fungerer godt for bodybuilderen, der er vant benhård træning, men er næppe anbefalesværdigt for de mindre øvede.

For mig er valget let! Fullbody programmet vinder klart over split programmet. Giver det mening, eller har jeg overset noget?

Mathias J

Jeg er fitnesstræner og holdets cardionørd. Jeg elsker løb, klatring, styrketræning - og softice på mine “syndedage” :)

Ingen kommentarer endnu.

Skriv et svar

Shares