Søvn er fundamentet for at få det bedste ud af din træning

Dette indhold er sponsoreret

Søvn spiller en afgørende rolle. Du kan træne så hårdt, du vil, tage de rigtige kosttilskud, få den rette ernæring, løfte vægte og stadig ikke få det bedste ud af din træning.

Som en del af en holistisk tilgang til optimal sundhed, særligt for fitness-entusiaster og bodybuildere, er kvalitetssøvn helt essentielt. At indarbejde den rigtige mængde kvalitetssøvn er en del af din restitution efter træning. Det har ikke blot positive langsigtede virkninger på dit generelle velbefindende, men bidrager også til hurtigere muskelvækst.

Undersøgelser viser dog, at alt for mange af os er søvnberøvede. Det betyder, at vi ikke får de anbefalede syv til otte timer om natten, vi har brug for. På den måde saboterer rigtig mange mennesker deres fitnessmål.

De forskellige søvncyklusser

Før vi taler om søvn som en restitutionsmetode, er det vigtigt at forstå de forskellige søvncyklusser.

OVERBLIK

REM (rapid eye movement, hurtig øjenbevægelse) og ikke-REM (non-rapid eye movement) søvn.

Typisk begynder cyklusserne med ikke-REM cyklusser, som kan opdeles i tre faser.

Fase 1, der er overgangsperioden mellem årvågenhed og søvn, er den korteste fase, der opleves.

Fase 2 er basislinjen for søvn; din hjertefrekvens er regelmæssig, og din kropstemperatur begynder at falde.

Fase 3, også kendt som delta-søvn; dit blodtryk falder, og du oplever langsommere og dybere vejrtrækning, hvilket giver højere niveauer af ilt til dine muskler.

Det er i disse ikke-REM faser af søvn, især fase 3, at dine muskler reparerer, gendanner og gennemgår størstedelen af deres vækst.

Kroppen går derefter ind i REM-søvncyklussen, som tegner sig for 20-25% af din søvn hele natten. REM-søvn forekommer i 90-120-minutters cyklusser og en standard 8-timers nat betyder generelt 1,5-2,5 timers REM-søvn. Det er i denne periode, hvor dit sind forynges og kommer sig. REM-søvn er afgørende for at genoprette sindet, som medfører en mere motiveret og fokuseret hjerne hver dag.

 

Udhvilet efter søvn

Søvn er afgørende for opbygning af muskelmasse

Der er to hovedårsager til, at kvalitetssøvn vil hjælpe dig med at komme dig efter træning og nå dine fitnessmål hurtigere.

For det første er kvalitetssøvn afgørende for at opbygge muskelmasse og forvise ømme muskler. Under søvn, især fase 3, ikke-REM, frigiver din krop naturligt det humane vækststof (human growth hormone, HGH).

OVERBLIK

HGH hormonet stimulerer vækst og celleregenerering, og hjælper proteinsyntese. Forstyrrelse af dine sovemønstre kan ændre frigivelsen af HGH, da det generelt er de tidlige stadier af søvn at HGH er i sin højeste koncentration i kroppen. Det er også dette stadie, hvor størstedelen af muskelvækst og restitution foregår.

Mangel på HGH-produktion kan have en negativ indvirkning på dine sundheds- og fitnessmål. Et for lavt niveau betyder at dine muskler ikke er i stand til at restituere efter en træning, og du kan opleve muskelømhed længere.

For det andet er det ved at opretholde en gennemsnitlig 7-8 timers søvn om natten, at din hjerne kan komme sig fuldstændigt og hvile.

Al fysisk træning kræver evnen til at behandle information hurtigt såvel som mental opmærksomhed for at opnå de bedste resultater. Uden kvalitetssøvn er din hjernefunktion begrænset, hvilket nedsætter reaktionstiderne, sænker energiniveauerne, samt øger risikoen for skade.

Mental opmærksomhed er nøglen til at hjælpe dig med at få mest muligt ud af den tid, du investerer i træningscentret. Ved at opnå REM-søvn i de anbefalede 1,5-2,5 timer om natten, kan din hjerne fuldt ud genopbygge sine energilagre og opretholde et klart, fokuseret og motiveret sind.

Vigtigheden af søvn kan ikke beskrives nok. Søvnmangel kan væsentligt hæmme ethvert fremskridt, du håber at gøre i træningscentret, da fysisk træning kun er en lille del af en meget større vækstproces.

Indlægget er skrevet i samarbejde med Søvneksperterne.dk

 

Styrketræningsapp

Træn effektivt med vores app

Få styr på din træning og kost med vores app. Du får et skræddersyet træningsprogram og kostplan.

Med appen kan du:

Med appen får du alt samlet på et sted. Følg træningsplanen i centeret. Det er nemt, og vi er klar med svar på dine spørgsmål ligegyldigt, hvad dit mål er.
 


 
 
 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Gratis træningsprogram?

Større muskler, lavere fedtprocent og en pænere krop. What’s not to like?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores gratis træningsprogram med det samme.