Morgentræning – Sådan kommer du i gang!

Dette indhold er sponsoreret

For de fleste lyder morgentræning nok lidt som tortur. Der er så mange ting, man skal nå om morgenen, og derfor er det ofte svært at træne før arbejde. Og så skal man alt for tidligt op. Det er derfor, at folk, som er kommet ind i vanen med at træne om morgenen ofte ikke er til at rokke i forhold til deres morgentræning. De ved, at hvis de bare springer over nogle få gange, så er den gode vane brudt.

Fordelen ved morgentræning er, at du får træningen ud af verden. Efter en lang dag på arbejdet kan du holde fri med god samvittighed, mødes med venner eller have mere overskud til din familie og børn. Der er også dem, som føler, at de har mere energi i løbet af dagen, når de har trænet om morgenen.

INSPIRATION

Professor i motion og sport ved Smith College i Massachusetts, Barbara Brehm, har skrevet lærebogen “Psychology of Health and Fitness”. Bogen peger blandt andet på, at træning før morgenmaden kan være godt i forhold til fedt-forbrænding, muskelopbygning og sygdomsforebyggelse.

Sådan kommer du i gang med din morgentræning:

Vær forberedt

Start med at planlægge din morgentræning, ligesom du lægger alle andre aftaler i din kalender. Du er meget mere tilbøjelig til at fuldføre din tidlige morgenrutine, hvis du skriver det ned.

Dernæst er det vigtigt at justere din søvnrytme, så den passer til din nye tidsplan. Det anbefales, at voksne sover syv til otte timer i gennemsnit henover ugen. Men før du døser hen ud på natten, så skal du fjerne eventuelle barrierer, som vil forhindre dig i at komme ud og starte din træning.

Professor Barbara Brehm foreslår, at du lægger dit løbetøj og sko, vand og nøgler klar, så du nemt kan få dem på og komme i gang. På den måde vil tøjet både minde dig om, at du skal træne. Det vil også gøre det nemmere for dig, og måske endda give dig et skud af dårlig samvittighed, hvis du er ved at komme på andre tanker end lige træning den morgen. Det bør ikke tage mere end 10 minutter at blive klar. Færre forhindringer betyder færre muligheder for at vende tilbage til din pude og en større sandsynlighed for succes.

Varm op på vej ud af døren

Når du først er vågnet, så er dine muskler stive og ufleksible. Hvis du starter for hurtigt ud med at træne, kan du få skader. Det er derfor vigtigt, at du får strukket ud og startet stille og roligt op.

Vi foreslår, at du laver opvarmningen ude foran dit hus eller starter med at gå. Den største barriere for morgentræning er nemlig at komme ud af huset, så det er vigtigt, at du kommer ud af døren i bogstaveligste forstand og får startet din morgentræning ude i den friske luft.

Start din morgentræning med at varme op med let gang. Stop eventuelt op og stræk din ryk, lårmuskler og haser ud. Du ved nok bedst selv, hvordan du varmer bedst op. Vi anbefaler dog, at du lader den lette opvarmning gå over i løb, så din krop og muskler kan blive helt varm, før du starter på mere anstrengende øvelser.

Find en træningsmakker

Ansvarlighed og forpligtelse er en god måde at etablere en tidlig morgen rutine. Man vejer ofte fordele og ulemper op imod hinanden, når man skal til at træne. Vi kender alle godt, hvor mange undskyldninger og forhindringer, man pludselig kan komme på, som står i vejen for træningen.

Forskning viser, at træning med andre styrker dine vaner og rutiner. En ven eller træningsmakker forpligter, fordi man har lavet en aftale. De færreste mennesker ønsker at bryde aftaler, fordi det er socialt uacceptabelt. Tænk blot på, hvad de ville tænke om en ven, der flere gange på en måned skriver til dig om morgenen, at hun desværre ikke kan nå at mødes til den morgentræning, som I havde aftalt. Med tiden ville du nok prøve at finde en anden ordning med en anden ven, som var mere pålidelig.

At træne sammen med andre kan også være en vigtig social aktivitet, hvor du kan knytte nye venskaber og skabe dig et netværk. Prøv at se, om der er en lokal løbeklub, der løber om morgenen. Der kan du både finde motivation, nye venner men også god sparring på din træning. Det kan jo være, at du også kan få mere ud af det fællesskab end blot motivation til din morgentræning.

INPUT

Det behøver jo heller ikke at være løb eller styrketræning i traditionel forstand. Måske tager du et tidligt slag tennis, en time på padel tennis banen, eller bare en gåtur om søen. Næste lige meget hvad du gør, så vil 30 minutters bevægelse med høj puls være nok til, at du har fået dagens motion.

Få styr på overgangen fra morgentræning til arbejde

Desværre er det ikke nok bare at lægge dine løbesko og træningstøj frem til om morgen. Du bliver også nødt til at forberede det tøj og de ting, du skal bruge, når du skal på arbejde. Det er også vigtigt, at du får spist noget morgenmad.

Vi anbefaler, at du efter din workout spiser skyr eller æg kombineret med rigelige mængder væske og en protein-shake. På dette tidspunkt har vi nok alle en tendens til at være lidt pressede på tid, så morgenmaden skal ikke være noget, der tager for lang tid. Men det er samtidig utrolig vigtigt, at den er proteinrig nok, så du ikke føler sult i løbet af dagen.

For dem af os, som bor tæt på vores arbejde, kan vi jo løbe til arbejde og måske tage bad og spise morgenmad der. For andre vil det være muligt at cykle, og måske kan du arrangere morgentræning med nogle af dine kolleger, når I møder på arbejdet. Der er mange muligheder, og det gælder selvfølgelig om at finde en løsning, der giver mening for dig.

Beløn dig selv

I sidste ende er målet at gøre din morgentræning til en vane. Gode vaner arbejder for dig kontinuerligt igennem livet, og dermed forbedrer du din sundhed på den lange bane, hvis du får opbygget sunde vaner.

TIP

For at skabe en vane, så skal du sørge for, at der er en trigger, en rutine og en belønning. En trigger er dit væggeur, din kalenderalarm eller dine løbesko på måtten, som minder dig om, at det nu er tid til at starte din rutine. Det er vigtigt, at der netop er tale om en rutine. Med andre ord, så må der ikke være for mange spørgsmål i dit sind i forhold til, hvad du nu skal gøre.

Det kan være godt at have en træningsrutine etableret enten med en app eller fra et træningsprogram. Med for mange tanker kommer også barrierer og undskyldninger. Din rutine – f.eks. en løbetur af en bestemt rute – gør det nemt for dig.

Sidst men ikke mindst skal du huske at belønne dig selv for at gennemføre rutinen. Så vil din hjerne associere dine anstrengelser med belønningen, og det vil hjælpe dig med at holde fast i vanen på lang sigt.

 

 

 
 
 


træningsprogram
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Gratis træningsprogram?

Større muskler, lavere fedtprocent og en pænere krop. What’s not to like?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores gratis træningsprogram med det samme.