Dette indhold er sponsoreret
Et kondital måler hvor godt din krop kan udføre en rytmisk, dynamisk aktivitet ved moderat til høj intensitet over en længere periode.
Reelt angiver tallet din krops maksimale iltoptagelse (VO2 max) per kilo kropsvægt, som du vejer. Det er en måde, hvorpå du kan finde ud af, hvor god din kondition reelt er, og et måleparameter for, at du får en bedre kondition og ikke kun taber dig eller bliver sundere, når du dyrker konditionstræning.
Dit kondital refererer til hvor godt dit hjerte, lunger og organer forbruger, transporterer og bruger ilt under din kardiovaskulære træning. Din overordnede kondition afhænger af forholdet mellem dit kardiovaskulære system, åndedrættet og din krops opbygning. Jo bedre din krop og processerne i den fungerer og arbejder sammen, desto bedre en kondition får du.
Dette sker heldigvis automatisk, jo mere du dyrker konditionstræning. Konditionstræning kan være løb, svømning, crosstræning eller sågar løbe op og ned ad trapper eller hoppe på havetrampolin. Vigtigst af alt er, at du bevæger dig og får pulsen op.
Cardio-træning er et værktøj i kampen mod både livsstilssygdomme, inaktivitet og fedme, men fordelene strækker sig gennem hele dit liv. Jo bedre en kondition du har, desto bedre kan du håndtere dagligdags aktiviteter som at lege med børnene, løbe efter bussen eller bære de tunge dagligvarer op på 3. sal.
Sådan måler du dit kondital
Hvis du gerne vil vide, hvor fit du er, kan du måle dine aktiviteter og se efter tendenser og forbedringer. Du kan indbygge progression i dit træningsprogram eller på anden måde holde styr på den aktivitet, som du laver, længden og intensiteten.
Du kan også bruge en pulsmåler til at sikre, at du arbejder i en pulszone, der er fordrende for dine mål, eller du kan være opmærksom på, hvornår du bliver forpustet og kroppen fortæller dig, at nu vil den ikke mere.
Der er mange varianter i ovenstående tests, som vi ikke kan styre. De kan derfor have en tendens til at være uvidenskabelige og svære at bygge på. En mere konkret måde at gå til forbedringer og kondition på, kan være ved at måle dit kondital. Dette kan sætte din kondition ind i en formel, så du direkte kan aflæse forbedringer, og at du rykker dig.
En af de mest anvendte måder at finde sit kondital på, er med den såkaldte ”Cooper test”. Du kender den nok fra idrætstimerne i skolen (elsket af få og hadet af mange). Det er en super enkel test, der går ud på, at du løber så langt, som du kan på 12 minutter.
[box] Når du har målt distancen, kan du indsætte den i formlen, som du finder på Netdoktor.dk.[/box]
Åstrands steptest
Er du ikke en glad løber, så findes der også andre måder at finde sit kondital på. ”Åstrands steptest” kan du fx gøre hjemme på stuegulvet.
Til steptesten skal du bruge en skammel eller en bænk, som du kan træde op på. Højden skal være 33 cm for kvinder og 40 cm for mænd. Stil den på et stabilt, skridsikkert underlag, så du undgår ulykker. Vi kan ikke have, at du vælter og kommer til skade. Dertil skal du bruge en pulsmåler, så du kan måle din puls under øvelsen.
Med ”Åstrands steptest” arbejder du i 5 minutter, hvorefter du måler din puls og udregner dit kondital ud fra dette. I 5 minutter træder du helt op på bænken med begge ben og ned igen. Først træder du op med det ene ben og så det andet. Når begge ben er på skamlen, træder du ned igen og gentager. Du skal gerne holde et tempo, så du kan træde 30 trin i minuttet.
Har du arbejdet med Cooper testen eller steptesten før og fået udregnet dit kondital? Del gerne dit resultat herunder.