Dødløft

Dødløft øvelse

Sammen med squat, bænkpres og chin ups så er dette øvelsen, der bør være i alle styrketræningsprogrammer! Dødløft (eller deadlift på engelsk) er en fantastisk øvelse, der træner stort set hele bagkæden af kroppen på én gang. Det er en såkaldt “compound movement“, der virkelig kan bygge noget masse og noget styrke på din krop.

Selvom øvelsen er hård, bør den derfor være en essentiel del af alle styrketræningsprogrammer, hvis målet er at blive stærkere eller få mere volumen.

Fitnesseksperter, bodybuildere og vægtløftere er alle enige om (og det sker sjældent), at dødløft tilhører toppen af alle styrketræningsøvelser.

På trods af dette ser du kun sjældent folk lave dødløft i fitnesscenteret. Hvorfor? Fordi den er lige så teknisk svær, som den er effektiv. Selvom den tager lidt tid at mestre og udføre korrekt, så skal du ikke op. Udbyttet er rigtig, rigtig højt og et korrekt udført dødløft kan gøre underværker for din krop.

Dødløft videoSe video af øvelsen

Prøv vores unikke træningsprogram, for at få adgang til de i alt 21 øvelsesvideoer mv.

Få adgang til programmet

Primære muskelgruppe:

Hele ryggen, lårmusklerne, baller, mave og lænd.

Sekundær muskelgruppe:

Bryst, underarm, læg og skulder.

Sværhedsgrad: 5 / 5

Dødløft er en svær styrketræningsøvelse. Derfor er det enormt vigtigt, at du tager det stille og roligt. Brug en lav vægt indtil teknikken er på plads. Ellers risikerer du at krumme i ryggen og det er et problem, hvis du har 100 kg på stangen.

Har du besvær med at dødløfte korrekt eller ønsker du supervision på din teknik, kan du optage en kort session, mens du udfører øvelsen. Send den herefter gerne ind til os, så skal jeg gerne give feedback på din teknik i dødløft.

Vil du have et godt træningsprogram, hvor dødløft indgår?

Denne træningsøvelse er en af de i alt 25 øvelser, som udgør kernen i vores betalte 6 måneders træningsprogram. Udover alle de bedste øvelser indeholder træningsprogrammet bl.a. 75 unikke træningspas, 4 progressionscyklusser, sjove udfordringer, tests, hvileuger, PEAK-uger og meget mere.

Prøv vores styrketræningsprogram i dag.

Sådan gør du:

Stil dig med front mod vægtstangen og lille afstand mellem fødderne. Svaj en smule i ryggen, men ikke for meget. Bøj dine lår, så de er næsten parallelle med gulvet.

Fat stangen med et overhåndsgreb og lidt mere end en skulderbreddes afstand mellem dine hænder.

Løft nu vægtstangen op foran skinnebenene ved at strække knæene. Når vægtstangen er ud for dine knæ, så begynder du at strække overkroppen, indtil du står oprejst med armene ned langs siden. Hvil et øjeblik og sænk derefter vægtstangen indtil den akkurat rører gulvet.

Her er vores ynglingsvideo fra intosport. Videoen er godt 3 min lang og gennemgår alle nøglepunkterne i dødløft. God fornøjelse.

Træningsforslag til dødløft:

Er målet store muskler, så træn 3-4 x 12-15 gentagelser. Er målet stærke og funktionelle muskler, så træn 3-7 x 5-10 gentagelser.

Vores bedste fif:

Jeg plejer at anvende modsat håndfatning, hvor hænderne vender hver sin vej. Dette forhindrer vægtstangen i at rulle og er særligt effektivt, når du skal til at træne med tunge vægte. Indtil da, så er det smag og behag. Prøv dig frem.

Hvad synes du om dødløft?

Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
steffen
steffen
11 years ago

det er altså svært at tage hjemmesiden seriøs når i laver sådan en brandert omkring hvilke primære muskler der rammes ved dødløft. (Edit: Er fixet)

Jeanette
Jeanette
9 years ago

Hej 🙂

Er det muligt at lave dødløft med en kettlebell?

– Jeanette

Michael "Dalle" Edahl
Michael "Dalle" Edahl
9 years ago

Jeg ved ikke med kettlebells. Men; jeg går pt. på et kursus i kropsstabilitet, hvor der i gymmeren står nogle ret tunge – helt op til fyrre kilo tunge – håndvægte.

Der var lige nogle “provoer” som ikke troede, at gråhårede kunne dødløfte, indtil jeg lagde to 35 kilo ved mine fødder ude på siden. Så ned i typisk dødløftsposition, og så hente vægtene stille og roligt op. Sjovt nok begyndte vægtene af sig selv at søge om foran kroppen, og det hele gik meget nemt. Stille og roligt ned, næsten uden hørligt bump, og provoerne blev tavse. MEN HUSK: har du aldrig dødløftet før, så er det vigtigt, at du studerer teknikken. Først da kan du skrue op for vægtene.

Lærke
Lærke
8 years ago

Hej :))
Der er noget jeg ikke helt fortår. Hvis jeg vil træne min muskeludholdenhed, er det så ikke mange gentagelser med let vægt jeg skal tage og modsat få gentagelser med tung vægt, hvis jeg vil træne de eksplosive muskler?